5 BENEFICII ALE ULEIULUI ESENTIAL DE LAVANDA: PREVENIREA DIABETULUI, PIELE SANATOSA SI ALTELE!

5 BENEFICII ALE ULEIULUI ESENTIAL DE LAVANDA: PREVENIREA DIABETULUI, PIELE SANATOSA SI ALTELE!

5 BENEFICII ALE ULEIULUI ESENTIAL DE LAVANDA

Din cele mai vechi timpuri, prețioasa plantă a fost documentată cu utilizările sale medicinale, de la texte antice până la cele moderne.

Începând cu mumificarea egipteană, a trecut la băile romane, parfumerie și gătit. În vremurile moderne, uleiul esențial de lavandă este considerat o soluție vindecătoare cu care ne vindecăm instinctiv mâna arsă. Ea a aprins interesul pentru uleiurile esențiale și a inspirat termenul de aromoterapie. Levănțica a trecut testul timpului, inspirând interes în atâtea epoci, culturi și generații. Aceasta este o mărturie a beneficiilor sale diverse și eficiente.

Pentru a-i contura posibilitățile, să ne uităm la primele 5 proprietăți pe care le oferă uleiul esențial de lavandă.

    ANTIOXIDANT PUTERNIC

O temă recurentă în orice discuție despre sănătatea naturală, antioxidanții sunt de fapt super-vindecătorii de care cultura noastră are nevoie. Radicalii liberi creați de toxine, poluanți, substanțe chimice și chiar stres sunt vinovații unei cascade de daune celulare, inhibiție imunitară și riscuri nelimitate pentru sănătate, inclusiv boli cronice și cancer.

Dacă radicalii liberi sunt răufăcătorii, antioxidanții sunt eroul.

Organismul însuși creează antioxidanți sub formă de enzime glutation peroxidază (GSH-Px), superoxid dismutază (SOD) și catalază (CAT), printre altele. Dar ne expunem corpul la atacul radicalilor liberi prin stilul nostru de viață sedentar, așa că producția noastră naturală nu este întotdeauna suficientă.

Există și alți super antioxidanți, cum ar fi uleiul esențial de cuișoare, dar asta nu face din lavandă unul dintre puternicii antioxidanți naturali.

Profită de această putere încorporând în mod regulat ulei esențial de lavandă în difuzor.

2. AJUTĂ LA CONTROLUL DIABETULUI

Tratamentul cu lavandă protejează împotriva tuturor următoarelor acțiuni, fiecare dintre acestea fiind un semn distinctiv al bolii diabetice:

    Creșterea glicemiei

    Boli metabolice

    Creștere în greutate

    Epuizarea antioxidanților

    Disfuncție hepatică și renală și lipoperoxidare

Prezența radicalilor liberi, epuizarea antioxidanților și a funcției hepatice și renale, bolile metabolice și creșterea în greutate sunt toate componente ale diabetului ca boală. Antioxidanții puternici precum uleiul esențial de lavandă sunt aliați în căutarea sănătății pe termen lung.

Poate că într-o zi uleiul esențial de lavandă și alte remedii naturale vor fi standard pentru prevenirea și ameliorarea afecțiunilor diabetice.

3. PROTECȚIA CREIERULUI

Uleiul esențial de lavandă a fost folosit de mult timp pentru stres, dureri de cap, depresie și anxietate, toate acestea fiind sub umbrela afecțiunilor neurologice.

Știința și istoria încep încet, dar sigur, să aibă puncte de contact.

S-a demonstrat că o capsulă de ulei esențial de lavandă ameliorează simptome precum tulburările de somn, anxietatea și îmbunătățește calitatea vieții persoanelor cu aceste afecțiuni. În plus, nu au fost raportate efecte secundare, interacțiuni sau simptome nedorite. Dacă ați avut vreodată de-a face cu analogi farmaceutici pentru aceste afecțiuni, știți cât de incredibilă este această afirmație!

Efectul lavandei nu se oprește cu somnul. Cercetările au confirmat în repetate rânduri proprietățile sale uimitoare.

    Un studiu realizat în 2012 în Germania a demonstrat beneficiile reparatoare ale difuzării uleiului esențial de lavandă. Inhalată timp de 60 de minute pe zi de către pacienții cu demență, s-a demonstrat că levănțica previne stresul oxidativ indus de scopolamină.

    Același studiu a analizat, de asemenea, tulburarea de stres post-traumatic, constatând îmbunătățiri semnificative ale somnului, dispoziției și sănătății, precum și o reducere a depresiei la persoanele care suferă de PTSD.

    În același an, Complementary Therapies in Clinical Practice a publicat un studiu caz-control care evidențiază beneficiile lavandei pentru femeile postpartum. Douăzeci și opt de femei cu risc crescut de depresie postpartum au găsit simptome reduse de anxietate și depresie într-un plan de tratament cu aromoterapie cu lavandă de patru săptămâni.

    În cele din urmă, în 2012, Molecules a luat o altă cale, publicând teoria potrivit căreia levănțica ar putea fi un tratament care merită luat în considerare pentru accident vascular cerebral. Da, ai citit bine! Potrivit studiului, „În comparație cu grupul de control, tratamentul cu ulei de lavandă a redus semnificativ scorurile deficitului neurologic, dimensiunea infarctului, nivelurile [radicalilor liberi] și a atenuat leziunile neuronale [și antioxidanții]”.

4. ACȚIUNE ANTIMICROBIANĂ

Pe lângă sănătatea noastră neurologică, este folosit ca o apărare antimicrobiană împotriva infecțiilor. Au fost realizate și publicate aproape o sută de studii pe această temă, confirmând de multe ori ceea ce istoria știe deja.

Înțelepciunea transmisă de-a lungul generațiilor ne spune să nu folosim uleiurile singure în tratamentul bolilor infecțioase. Combinația de uleiuri creează o reacție sinergică care maximizează potențialul fiecărui ulei. Acest lucru este confirmat de știință.

Amestecurile de lavandă-scorțișoară și lavandă-portocale au fost identificate ca fiind cele mai puternice. Candida albicans și Staph aureus sunt susceptibile la un raport de 1:1 al acestor uleiuri și ambele sunt cauze comune ale bolilor topice și respiratorii.

5. CALMEAZĂ ȘI VINDECA PIELEA

Componentele antimicrobiene și antioxidante se numără nu în ultimul rând printre marile beneficii ale uleiului esențial de lavandă.

Mai ales atunci când este amestecat cu un ulei purtător, cum ar fi aloe vera sau ulei de cocos – 10 picături de ulei esențial de lavandă în 30 ml de ulei de cocos sunt foarte eficiente împotriva arsurilor solare, a pielii uscate, a zgârieturilor și tăieturilor minore. Chiar și unele reacții alergice pot fi atenuate cu lavandă.

Ca parte a soluției liniștitoare pentru piele pentru uz zilnic, uleiul de lavandă se amestecă bine cu uleiul esențial de lemn de santal.

LAVANDA SI MEMORIA DE LUCRU

După cum am văzut deja, uleiul esențial de lavandă poate ajuta la protejarea persoanelor cu demență de stresul oxidativ. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că lavanda este atât de calmantă încât poate afecta „memoria de lucru”. Acest lucru nu înseamnă că levănțica va face oamenii proști, pur și simplu nu vrei să difuzezi levănțica în timp ce faci un test important sau lucrezi la birou atunci când trebuie să te concentrezi. Cercetările arată că:

    În ceea ce privește lavandă și proprietățile sale calmante, „Levănțica scade semnificativ performanța memoriei de lucru și afectează timpul de reacție atât pentru sarcinile de memorie, cât și pentru atenție”.

    Pe de altă parte, ca stimulent al memoriei, „rozmarinul îmbunătățește semnificativ performanța pentru calitatea generală a memoriei și factorii secundari de memorie”.

Cu alte cuvinte, levănțica ne face să ne simțim calmi și mulțumiți, în timp ce rozmarinul ne mărește vigilența și ne provoacă memoria pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *