6 mari beneficii și moduri de a folosi uleiul esențial din semințe de țelină

6 mari beneficii și moduri de a folosi uleiul esențial din semințe de țelină

Uleiul esențial din semințe de țelină este extras din planta de țelină cunoscută sub numele de Apium graveolens din familia Umbelliferae. Țelina nu este doar o legumă folosită în salate și ca condiment, dar este o plantă venerată în Asia încă din secolul al V-lea și este chiar folosită pe scară largă în medicina ayurvedică indiană.

Nu numai că țelina era foarte apreciată în Grecia antică. De fapt, se crede că țelina a fost folosită în mormântul faimosului faraon Tutankhamon și menționată în lucrările marelui și faimosului encicloped roman, Aulus Cornelius Celsus!

Toate acestea doar arată că țelina are multe proprietăți vindecătoare cunoscute de secole.

Beneficii pentru sănătate:

    Excelent pentru detoxifiere

Uleiul din semințe de țelină poate ajuta de fapt în procesele de detoxifiere a organismului, deoarece facilitează eliminarea toxinelor și a altor substanțe dăunătoare și le scoate din organism. Prezența ingredientelor chimice naturale îl face un diuretic, facilitând creșterea frecvenței și cantității de urinare, ceea ce ajută la eliminarea excesului de grăsimi, săruri, zguri biliare, acid uric și uree.

Stimulează rinichii să scape de excesul de substanțe toxice, care la rândul lor ajută la prevenirea formării și creșterii pietrelor și a nisipului. Curățarea rinichilor asigură buna funcționare a acestora.

Nu numai atât, dar poate ajuta și la curățarea ficatului. Întrucât ficatul este principalul organ implicat în detoxifiere, acesta este adesea primul organ care este afectat negativ dacă detoxifierea nu se face corect și există o acumulare de substanțe nocive.

Uleiul funcționează pentru a proteja ficatul prin efectul său anti-hepatotoxic, așa cum s-a văzut într-un studiu din 1995 publicat în Jurnalul de Etnofarmacologie. Studiul dezvăluie modul în care uleiul prezintă proprietăți protectoare asupra ficatului, un aliat dovedit și util în această luptă.

        Cum se folosește: Puteți face un amestec de masaj folosind ulei esențial de semințe de țelină și un ulei purtător precum nucă de cocos sau avocado (pentru preț, faceți clic aici) și îl puteți masa în zona abdominală pentru a stimula detoxifierea. Alternativ, puteți adăuga și aproximativ 5-6 picături de ulei într-o baie de apă caldă și înmuiați în ea.

    Ameliorează durerea

Uleiul din semințe de țelină este un agent antiinflamator puternic, deoarece este un ajutor natural pentru afecțiuni legate de durere și disconfort, cum ar fi artrita, reumatismul, guta sau chiar durerile musculare după exerciții intense. Ameliorează durerea de la articulațiile rigide, slăbite și durerile musculare.

Deoarece facilitează detoxifierea organismului, ajută la ameliorarea durerii în condiții care se datorează parțial acumulării unor astfel de substanțe nedorite în sânge. Calmează mușchii inflamați și este util în a face față disconfortului cauzat de durerile articulare.

De exemplu, un studiu din 2007 publicat în Jurnalul de Farmacie și Farmacologie a constatat că extractul din semințe de țelină este capabil să inhibe oxidul nitric, unul dintre mediatorii inflamatori, și să limiteze expresia enzimelor sale, eliminându-l astfel din organism. Ca atare, a prezentat un puternic efect antiinflamator în timpul experimentului.

Mod de utilizare: Puteți amesteca aproximativ 5 picături de ulei din semințe de țelină cu 2,5 ml. ulei de bază și masați-l ușor în zonele afectate. Alternativ, puteți adăuga aproximativ 3 picături de ulei la o baie de picioare cu apă caldă pentru a reduce inflamația.    

Efect antihipertensiv puternic

Uleiul din semințe de țelină (click aici pentru mai multe informații) conține, de asemenea, ingrediente și compuși benefici care ajută la hipertensiunea arterială și la scăderea tensiunii arteriale la un nivel sănătos. Acest lucru se realizează prin stimularea efectului relaxant asupra sistemului nervos central prin dilatarea vaselor de sânge și astfel reducerea tensiunii arteriale.

Un studiu din 2013 publicat în Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine a constatat că uleiul din semințe de țelină are efecte antihipertensive și relaxante, făcându-l un agent terapeutic excelent pentru a ajuta la reglarea nivelului tensiunii arteriale și la scăderea hipertensiunii. Acest lucru este deosebit de important deoarece poate servi la prevenirea și atenuarea riscurilor de boli, boli cardiovasculare și chiar accident vascular cerebral.

Deoarece are proprietăți calmante, este excelent pentru persoanele cu un nivel ridicat de stres, tensiune și anxietate în viața lor, deoarece contribuie la un sentiment de calm și ridică starea de spirit. Prezența limonenului acționează și ca un relaxant ușor deoarece facilitează un somn odihnitor, făcându-l un aliat util pentru cei care au dificultăți în a adormi noaptea!

Cum se folosește: Puteți adăuga câteva picături într-un difuzor (click aici pentru preț) și inhalați aroma caldă și dulce.

    Îmbunătățește sănătatea digestivă

De asemenea, este excelent pentru promovarea digestiei corecte și menținerea fără probleme a organelor digestive. Ajută digestia, permițând astfel eliberarea corespunzătoare a sucurilor și enzimelor digestive, care ajută la descompunerea corectă a nutrienților găsiți în alimentele pe care le consumăm. Ajută foarte mult la prevenirea problemelor digestive, cum ar fi indigestia, flatulența, pofta de mâncare scăzută și diareea.

Acest ulei conține proprietăți antibacteriene și antimicrobiene puternice, prevenind astfel creșterea unui număr de tulpini bacteriene și formând un scut protector în stomac și intestine.

De exemplu, un studiu din 2010 realizat de cercetătorii de la King Saud University College of Pharmacy din Arabia Saudită a evaluat efectul împotriva ulcerelor de stomac. Ei au descoperit că ar putea proteja în mod semnificativ stomacul și ar putea obține vindecarea ulcerelor dureroase.

Un alt studiu din 2013 realizat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Monastir din Tunisia a constatat că uleiul din semințe de țelină a arătat un puternic efect inhibitor asupra bacteriilor E.coli, protejând astfel stomacul și intestinele de microbi atât de periculoși și dăunători.

Mod de utilizare: Puteți face un amestec de masaj adăugând 3 picături de ulei din semințe de țelină la 1,5 ml de ulei de cocos și masând-o pe zona abdominală cu mișcări circulare ușoare.

    Un insecticid puternic

Uleiul din semințe de țelină acționează și ca un puternic repelent împotriva insectelor, deoarece are mulți compuși antibacterieni și antifungici.

Ajută la uciderea țânțarilor și îi ține departe de casă. Acest lucru este valoros deoarece sunt adesea purtători de boală.

De fapt, un studiu din 2004 publicat în Annals of Tropical Medicine and Parasitology a constatat că extractul din semințe de țelină te poate proteja împotriva țânțarilor Aedes aegypti și a unei game largi de alte specii de țânțari atunci când este aplicat pe pielea voluntarilor ca insectifuge. Partea bună este că uleiul este blând și non-iritant, deoarece rareori a provocat iritații ale pielii la voluntari.

Prin urmare, acest lucru arată modul în care uleiul din semințe de țelină poate servi ca un insecticid și un repulsiv puternic, natural, pentru a alunga acești oaspeți nedoriți, spre deosebire de repellenții comerciali care pot fi periculoși.

Cum se folosește: Puteți difuza uleiul și astfel vă puteți proteja casa. Alternativ, puteți adăuga câteva picături de ulei într-o sticlă de pulverizare care conține apă și puteți pulveriza blaturile, chiuvetele și alte suprafețe pentru a preveni pătrunderea țânțarilor și a altor insecte.

Dacă vrei să-l folosești pe corp, pur și simplu amestecă 2 picături de ulei cu 1 ml de ulei de alune sau adaugă-l în crema sau loțiune pentru ten.

    Contribuie la ameliorarea problemelor menstruale

Uleiul din semințe de țelină este, de asemenea, un aliat util pentru femeile care suferă de dureri și disconfort asociate cu ciclul menstrual. Ajută la ameliorarea crampelor și oferă ameliorarea durerilor cauzate de crampele menstruale lunare, precum și la ameliorarea simptomelor de oboseală și greață.

Mai mult, asigură un ciclu menstrual regulat deoarece stimulează menstruația și previne blocarea fluxului menstrual din uter.

Acest lucru este important deoarece ajută la reducerea riscurilor de probleme și boli uterine, deoarece asigură întreținerea adecvată și sănătatea generală a uterului. În plus, proprietățile sale antioxidante ajută la reducerea riscurilor de cancer ovarian și de sân, deși trebuie făcute mai multe cercetări în acest domeniu.

Mod de utilizare: Diluează 5 picături de ulei din semințe de țelină cu 2,5 ml ulei de susan sau nucă de cocos, poți continua să-l masezi ușor pe abdomenul inferior pentru a oferi ușurință și alinare de problemele menstruale.

Precauții:

    Dacă sunteți însărcinată sau alăptați, este înțelept să evitați acest ulei și să consultați mai întâi medicul, deoarece se știe că induce menstruația.

    Dacă aveți condiții medicale stabilite și vă aflați sub supravegherea unui medic și luați medicamentele prescrise, consultați-vă mai întâi medicul înainte de a utiliza uleiul esențial din semințe de țelină ca formă de tratament. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care au tensiune arterială scăzută, deoarece acest ulei este cunoscut că scade nivelul tensiunii arteriale și mai mult.

    Diluați întotdeauna uleiul din semințe de țelină cu un ulei purtător înainte de a aplica topic pe piele.

    Faceți mai întâi un test de piele pentru a vă asigura că nu există sensibilitate sau reacție alergică a pielii

    Țineți departe de copii și evitați contactul cu ochii și urechile.

Dacă doriți să cumpărați ulei esențial din semințe de țelină faceți clic AICI

Referinte:

Singh A, Handa SS, “Hepatoprotective activity of Apium graveolens and Hygrophila auriculata against paracetamol and thioacetamide intoxication in rats”, Journal of Ethnopharmacology (1995); 49(3)

Mencherini T, et al., “An extract of Apium graveolens var. Dulce leaves: structure of the major constituent, apiin, and its anti-inflammatory properties” The Journal of Pharmacy and Pharmacology (2007); 59(6)

Vergara-Galicia Jorge, et al., “Vasorelaxant activity of extracts obtained from Apium graveolens: Possible source for vasorelaxant molecules isolation with potential antihypertensive effect”, Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine (2013); 3(10)

Al-Howiriny T, et al., “Gastric antiulcer, antisecretory and cytoprotective properties of celery (Apium graveolens) in rats”, Pharmaceutical Biology (2010); 48(7)

Baananou S, et al., “Antiulcerogenic and antibacterial activities of Apium graveolens essential oil and extract”, Natural Product Research (2013); 27(12)

Tuetun B, et al., “Mosquito repellency of the seeds of celery (Apium graveolens L.)” Annals of Tropical Medicine and Parasitology (2004); 98(4)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *