Arborele de ceai și 14 moduri minunate de a-l aplica zilnic

uleiul de arbore de ceai Doterra

Ce este uleiul de arbore de ceai și cum funcționează?

Uleiul de arbore de ceai provine din frunzele Melaleuca alternifolia, un copac mic originar din Kenya sau Australia.

Deși Melaleuca alternifolia este cunoscută drept arborele de ceai, nu trebuie confundată cu planta care produce frunzele folosite la prepararea ceaiului negru, verde sau oolong.

Uleiul de arbore de ceai a fost folosit ca medicament tradițional de către aborigeni de secole. Acești australieni nativi zdrobesc frunzele pentru a extrage uleiul, care este apoi inhalat pentru a trata tusea și răceala sau aplicat direct pe piele pentru a vindeca rănile.

Uleiul de arbore de ceai conține o serie de compuși, inclusiv terpinen-4-ol, care s-a dovedit a ucide anumite bacterii, viruși și ciuperci. De asemenea, crește activitatea celulelor albe din sânge, care ajută la combaterea germenilor și a altor invadatori străini. Ajută la combaterea germenilor, făcând din uleiul de arbore de ceai un remediu natural valoros pentru afecțiunile bacteriene și fungice ale pielii, prevenind infecțiile și promovând vindecarea.

 1. Dezinfectant pentru mâini

Uleiul de arbore de ceai este un dezinfectant natural ideal pentru mâini.

Studiile arată că ucide mai multe bacterii și viruși obișnuiți responsabili de cauzarea bolilor, inclusiv E. coli, S. pneumoniae și H. Influenzae.

În plus, un studiu care a testat mai multe tipuri de săpunuri pentru mâini a arătat că adăugarea uleiului de arbore de ceai la demachiante a crescut eficacitatea acestora împotriva E. Coli.

Reteta o gasiti aici

 1. Repelent împotriva insectelor

Uleiul de arbore de ceai poate ajuta la îndepărtarea insectelor.

Un studiu a constatat că la 24 de ore după ce au fost tratate cu ulei de arbore de ceai, vacile testate au avut cu 61% mai puține muște în jurul lor decât vacile care nu au fost tratate cu ulei.

Un alt studiu a dezvăluit că uleiul de arbore de ceai are o capacitate mai mare de a respinge țânțarii decât DEET, cel mai comun ingredient activ din insectele din comerț.

 1. Deodorant natural

Efectul antibacterian al uleiului de arbore de ceai poate ajuta la controlul mirosului subrat de la transpirație.

Transpirația în sine nu miroase. Cu toate acestea, atunci când secrețiile din glandele sudoripare se combină cu bacteriile de pe piele, se formează un miros moderat până la puternic.

Zona de la subrat conține o concentrație mare de aceste glande și este în primul rând responsabilă pentru ceea ce este denumit în mod obișnuit „mirosul corporal”. Proprietățile de luptă ale uleiului de arbore de ceai îl fac o alternativă naturală ideală la deodorantele și antiperspirantele comerciale.

 

 1. Antiseptic pentru mici tăieturi și zgârieturi

Leziunile care rup pielea facilitează pătrunderea microbilor în sânge, ceea ce poate duce la infecție.

Uleiul de arbore de ceai poate fi folosit pentru a trata și dezinfecta mici tăieturi și zgârieturi prin uciderea S. aureus și a altor bacterii care pot provoca infecții în rănile deschise.

Pentru a dezinfecta o tăietură sau o zgârietură, urmați acești pași:

 1. Curățați bine incizia cu apă și săpun simplu
 2. Amesteca o picatura de ulei de arbore de ceai cu o lingurita de ulei de cocos
 3. Aplicați o cantitate mică de amestec pe rană și faceți un bandaj
 4. Repetați acest proces o dată sau de două ori pe zi până se formează o crustă
 5. Faceți vindecarea rănilor rapidă și eficientă

Pe lângă prevenirea infecției la tăieturi și zgârieturi, uleiul de arbore de ceai poate promova, de asemenea, vindecarea rănilor.

Cercetările arată că uleiul de arbore de ceai ajută la reducerea inflamației și activează activitatea celulelor albe din sânge, care sunt esențiale pentru procesul de vindecare.

Câteva picături de ulei de arbore de ceai pot fi adăugate la pansamentul de fiecare dată când acesta este schimbat.

 1. Combaterea acneei

Uleiul de arbore de ceai poate fi o armă puternică împotriva acneei. Mai multe studii au arătat că ajută la reducerea cantității și a severității generale a acneei.

Un studiu a constatat că aplicarea unui amestec de arbore de ceai de 5% pe leziunile acneei a fost de peste trei ori mai eficientă în reducerea numărului de leziuni decât un placebo și de aproape șase ori mai eficientă în reducerea clarității și a puterii acneei.

Un alt studiu a constatat că uleiul de arbore de ceai a fost la fel de eficient împotriva acneei ca și peroxidul de benzoil, cel mai frecvent medicament pentru acnee.

 1. Scapa de ciuperca unghiilor

Infecțiile fungice ale unghiilor sunt destul de frecvente. Deși nu sunt periculoase, pot fi inestetice. Există medicamente care pot trata ciuperca unghiilor, deși unii oameni pot prefera o abordare mai naturală.

S-a demonstrat că uleiul de arbore de ceai ajută la eliminarea ciupercii unghiilor atunci când este utilizat singur sau în combinație cu alte remedii naturale

Într-un studiu controlat, persoanele cu ciupercă a unghiilor de la picioare au folosit direct ulei de arbore de ceai sau un medicament antifungic timp de șase luni. La sfârșitul studiului, aproximativ 60% dintre persoanele din fiecare grup au avut eliminarea parțială sau completă a ciupercii.

Puteți folosi câteva picături de ulei de arbore de ceai singur sau amestecați-l cu o cantitate egală de ulei de cocos și aplicați-l pe zona afectată. Asigurați-vă că vă spălați mâinile imediat după aplicare pentru a evita răspândirea ciupercii în alte zone ale corpului.

 1. Apa de gura fara chimicale

Cercetările arată că uleiul de arbore de ceai poate lupta împotriva germenilor care cauzează cariile dentare și respirația urât mirositoare.

Un studiu a constatat că uleiul de arbore de ceai a fost mai eficient împotriva bacteriilor care cauzează plăci de ploaie decât clorhexidina, un dezinfectant comun și o clătire orală. Mai mult, gustul său s-a dovedit a fi mai puțin neplăcut.

Pe de altă parte, un studiu mai vechi a raportat că uleiul de arbore de ceai nu părea să aibă un efect prea mare asupra formării plăcii.

Pentru a vă face propria apă de gură fără chimicale, adăugați pur și simplu o picătură de ulei de arbore de ceai într-un pahar cu apă caldă, amestecați bine și agitați timp de aproximativ 30 de secunde.

Ca și alte ape de gură, uleiul de arbore de ceai nu trebuie înghițit. Poate fi toxic dacă este înghițit.

 1. Detergent universal

Uleiul de arbore de ceai este un excelent detergent universal care dezinfectează și suprafețele.

În plus, face acest lucru fără a lăsa urme de substanțe chimice cu care nu ați dori să intre în contact membrii familiei sau animalele dvs. de companie.

Iată o rețetă ușoară pentru un detergent complet natural, universal:

 1. Combinați 20 de picături de ulei de arbore de ceai, 3/4 cană apă și 1/2 cană oțet de mere într-o sticlă cu pulverizare.
 2. Agitați bine până se amestecă complet.
 3. Pulverizați direct pe suprafețe și ștergeți cu o cârpă uscată.
 4. Asigurați-vă că agitați sticla înainte de fiecare utilizare pentru a amesteca uleiul de arbore de ceai cu restul ingredientelor.

10. Calmează inflamația pielii

Uleiul de arbore de ceai poate ajuta la ameliorarea pielii inflamate.

O formă comună de iritație a pielii este dermatita de contact, care apare atunci când pielea intră în contact cu alergeni, cum ar fi nichelul. Expunerea la alergen are ca rezultat pielea roșie, mâncărime și uneori dureroasă.

Cercetările pe animale și pe oameni sugerează că aplicarea uleiului de arbore de ceai poate ajuta la reducerea severității simptomelor.

Într-un studiu care compară efectele diferitelor tratamente pentru dermatita de contact, s-a descoperit că uleiul de arbore de ceai reduce simptomele cu 40%, mult mai mult decât medicamentele standard aplicate pe piele.

În plus, uleiul de arbore de ceai poate oferi ameliorarea reacțiilor de mușcătură de insecte prin reducerea mâncării, roșeață și umflături care apar atunci când corpul tău eliberează histamina pentru a se proteja de saliva insectei.

Utilizați această rețetă pentru a calma pielea dureroasă:

    Combinați 10 picături de ulei de arbore de ceai cu o lingură de ulei de migdale și o lingură de ulei de nucă de cocos.

    Se amestecă bine și se păstrează într-un recipient sigilat.

    Aplicați pe zona afectată de până la două ori pe zi până când simptomele dispar.

 1. Controlează mătreața

Mătreața, sau fulgii albi de piele moartă care cad de pe scalp, nu sunt periculoase.

Cu toate acestea, acest lucru poate fi enervant și jenant.

Deși există puține cercetări publicate privind eficacitatea uleiului de arbore de ceai în tratarea mătreții, un studiu controlat sugerează că acesta poate fi util.

În acest studiu de patru săptămâni, grupul care a folosit șampon care conține ulei de arbore de ceai a avut o îmbunătățire cu 40%. În plus, grupul a raportat îmbunătățiri semnificative în reducerea mătreții, a mâncărimii și a uleiului.

Pentru a reduce mătreața, încercați să adăugați câteva picături de ulei de arbore de ceai în șampon atunci când vă spălați părul.

 1. Remediu pentru *piciorul atletului*

Piciorul de atlet poate fi o sarcină dificilă.

Cunoscut sub numele de tinea pedis, piciorul de atlet este o infecție fungică contagioasă a picioarelor care se poate răspândi și la unghiile de la picioare și de la mâini. Simptomele includ peeling, crăpare, vezicule și roșeață.

Medicamentele antifungice sunt considerate tratamentul standard pentru piciorul atletului. Cu toate acestea, studiile sugerează că uleiul de arbore de ceai poate fi o alternativă eficientă pentru ameliorarea simptomelor.

Într-un studiu controlat pe 158 de persoane, 72% din grupul cu ulei de arbore de ceai au avut o îmbunătățire semnificativă a piciorului de atlet, comparativ cu 39% din grupul placebo.

Iată un tratament naturist pentru ameliorarea simptomelor:

Combinați 1/4 de cană de amidon, 1/4 de cană de bicarbonat de sodiu și 20-25 de picături de ulei de arbore de ceai

 1. Se amestecă până se omogenizează și se pune într-un recipient mic
 2. Aplicați pe picioarele curate și uscate de două ori pe zi
 1. Îndepărtați mucegaiurile din fructe și legume

Produsele proaspete sunt incontestabil gustoase și sănătoase.

Din păcate, ele sunt, de asemenea, susceptibile la creșterea mucegaiului cenușiu cunoscut sub numele de Botrytis cinerea, în special în climatele calde și umede.

Studiile arată că compușii antifungici ai uleiului de arbore de ceai terpinen-4-ol și 1,8-cineol pot ajuta la reducerea creșterii acestui mucegai pe fructe și legume.

Pentru a vă proteja împotriva mucegaiului, adăugați 5-10 picături de ulei de arbore de ceai în apă înainte de a clăti produsul și de a le usca bine.

 1. Ameliorează psoriazisul

Psoriazisul este o afecțiune autoimună caracterizată prin focare de piele roșie, mâncărime și solzoasă.

Deși există medicamente care pot ameliora simptomele, afecțiunea în sine este cronică și nu există un tratament cunoscut. Uleiul de arbore de ceai conține compuși antiinflamatori despre care dovezile emergente sugerează că pot fi de ajutor în ameliorarea simptomelor psoriazisului.

Pentru a ameliora psoriazisul, combinați 10-15 picături de ulei de arbore de ceai cu două linguri de ulei de cocos. Aplicați acest lucru pe zona afectată de 2-3 ori pe zi, după cum este necesar.

Atenție atunci când utilizați ulei de arbore de ceai

Cercetările arată că uleiul de arbore de ceai pare să fie sigur în general.

Cu toate acestea, există câteva lucruri de care ar trebui să fii conștient înainte de a-l folosi.

Uleiul de arbore de ceai nu trebuie ingerat deoarece poate fi toxic dacă este înghițit.

Prin urmare, uleiul de arbore de ceai trebuie păstrat la îndemâna copiilor.

Înainte de a utiliza uleiul de arbore de ceai pentru prima dată, testați o picătură sau două pe o zonă mică a pielii și așteptați 24 de ore pentru a vedea dacă există vreo reacție.

Acest lucru este important pentru că, în mod ironic, unele persoane care folosesc ulei de arbore de ceai dezvoltă dermatită de contact, una dintre afecțiunile pe care uleiul de arbore de ceai le poate ajuta să le trateze.

De asemenea, persoanele cu pielea sensibilă pot prezenta iritații atunci când folosesc ulei de arbore de ceai nediluat. Dacă pielea ta este sensibilă, cel mai bine este să amesteci uleiul de arbore de ceai cu o cantitate egală sau mai mare de ulei de nucă de cocos sau de migdale.

De asemenea, utilizarea uleiului de arbore de ceai pe animalele de companie poate să nu fie sigură.

După cum puteți vedea, uleiul de arbore de ceai poate fi benefic din mai multe motive.

Este o alternativă naturală ieftină la produsele chimice pentru piele și unghii, produsele de igienă personală și dezinfectanții, printre altele.

Cu toate acestea, uleiul de arbore de ceai nu este un remediu magic. De fapt, unele persoane pot prezenta iritații ale pielii sau o reacție alergică după utilizare.

În general, uleiul de arbore de ceai servește mai multor scopuri și este un produs bun de avut la îndemână.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *